Gęś pieczona z gruszkami

Gęś pieczona z gruszkami

SKŁADNIKI:

  • gęś bez podrobów,
  • 1 kg gruszek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka dla koloru,
  • kilka gałązek świeżego tymianku.

Sposób przygotowania:

Gęś umyć, osuszyć, natrzeć od środka i na zewnątrz solą i pieprzem. Gruszki pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Połowę gru­szek wymieszać z cynamonem i suszonymi ziołami, napełnić nimi wnę­trze gęsi. Gęś umieścić w brytfannie, oprószyć papryką. Przykryć i piec 2,5 godziny w 180°C. Następnie odlać część wytopionego tłuszczu, do­okoła ułożyć resztę gruszek i gałązki tymianku. Zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec kolejną godzinę. Odkryć naczynie i piec jeszcze godzinę, aby skórka ładnie się zarumieniła.