Gęsie udka z jabłkami

Gęsie udka z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • 4 udka gęsie,
  • 20 dag cebuli,
  • 400 ml rosołu drobiowego (z kostki),
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • 12 suszonych śliwek (bez pestek),
  • 8 suszonych moreli,
  • 2-3 łyżki calvadosu lub koniaku,
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia.

Sposób przygotowania:

Gęsie udka umyć, osolić, przyprawić pieprzem i obrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron na patelni. Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu. Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 wcześniej parzone i odcieknięte, suszone śliwki. Po 30 minutach duszenia gęsi, jabłka ułożyć obok gęsi i dusić dalej przez 30 minut. 8 śliwek i 8 moreli zalać niewielką ilością wody (100 ml) i gotować przez 5 minut na silnym ogniu. Dodać śmietanę, zagęścić mąką i zagotować. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i calvadosem. Usmażone udka wyłożyć na półmisek i polać sosem.

Informacje o potrawie:
liczba porcji: 4,
czas przygotowania: 70 min.,
stopień trudności: średniotrudne,
kaloryczność: średniokaloryczne.