Kurczak Kukurydziany w marynacie miodowo-pomarańczowej

Kurczak Kukurydziany w marynacie miodowo-pomarańczowej

SKŁADNIKI:

  • 1 Kurczak Kukurydziany,
  • 100 ml soku z pomarańczy,
  • 100 ml płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 torebka ryżu z bakaliami (rodzynki, żurawina),
  • 1 winne jabłko,
  • 3 łyżki masła,
  • Szczypta mielonego cynamonu,
  • Szczypta mielonych goździków,
  • 1 pomarańcza,
  • ½ szklanki bulionu drobiowego,
  • ½ łyżeczki startego imbiru,
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 goździk.

Sposób przygotowania:

Marynata: Miód wymieszać z sokiem z pomarańczy, dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zagotować i zredukować marynatę do ¼ objętości. Ostudzić.

Nadzienie: Ryż ugotować z bakaliami do miękkości. Ostudzić. Jabłko obrać i pokroić na cząstki, następnie karmelizować trzy minuty w ron­delku na rozgrzanym maśle. Połączyć z ryżem i bakaliami, doprawić do smaku mielonym cynamonem, goździkiem, szczyptą soli i pieprzu.

Sos: Z pomarańczy wycisnąć sok, połączyć z bulionem i startym im­birem, dodać goździka, zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną wy­mieszaną z niewielką ilością wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć z każdej strony marynatą, po­sypać solą i pieprzem. Włożyć na całą noc do lodówki.

Zamarynowanego kurczaka nadziać farszem, zaszyć, związać nogi. Piec w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w 175°C przez 1,5 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdjąć by przyrumienić skórkę. Upieczonego kurczaka podawać polanego sosem.