Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:

  • paczka 500 g mięsa mielonego z nogi kurczaka,
  • sucha bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • papryka ostra,
  • 1 szklanka mleka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka bulionu,
  • sól, pieprz, papryka ostra,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania na zewnątrz.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie pulpecików:

Bułkę moczymy w mleku, następnie rozdrabniamy widelcem. Dodaje­my mięso, jajko, zioła, paprykę i wyrabiamy. Z gotowej masy formuje­my małe kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Przygotowanie sosu:

Zagotować bulion. Dodać przecier pomidorowy lub koncentrat po­midorowy i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić sos ostrą papryką, solą i pieprzem do smaku.