Rozmarynowy Kurczak Kukurydziany z batatami i pomarańczą

Rozmarynowy Kurczak Kukurydziany z batatami i pomarańczą

SKŁADNIKI:

  • 1 Kurczak Kukurydziany,
  • 3 bataty,
  • sól,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 nieduży fenkuł,
  • 1 szklanka mrożonej żurawiny,
  • 1 główka czosnku,
  • gałązki świeżego rozmarynu,
  • rozmaryn suszony,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Umytego Kurczaka Kukurydzianego osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki i smarujemy marynatą przygotowaną z podanych składników. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zamarynowane kawałki kur­czaka układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokrojonymi batatami, pomarańczami i fenkułem oraz żurawiną. Delikatnie solimy, wkładamy kilka gałązek rozmarynu i przekrojoną na pół główkę czo­snku. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180ºC na rumiany kolor.