Sakiewki ze szpinakiem z piersi Kurczaka Kukurydzianego

Sakiewki ze szpinakiem z piersi Kurczaka Kukurydzianego

SKŁADNIKI:

  • 4 pojedyncze piersi Kurczaka Kukurydzianego,
  • 400 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Na pa­telni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż „siądzie” (ok. 5 mi­nut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć rozmarynem i zalać śmietanką wymieszaną z gałką muszka­tołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180° C. Podawać kurczaka z ulubioną kaszą, polanego obficie śmietanowo-muszkatoło­wym sosem.