Czym jest GDA?
Producenci żywności, aby ułatwić konsumentom prawidłowe odżywianie i odpowiednie zbilansowanie codziennej diety, umieszczają na opakowaniach informacje o GDA. Oznaczenie to informuje o ilościach składników odżywczych zawartych w danym produkcie. Dodatkowo ilości te są wyrażone także w procentach, które odnoszą się do wartości referencyjnych tzw. Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA), ustalonych w oparciu o zalecenia żywieniowe. Dzięki temu możemy zobaczyć, w jakim stopniu produkt pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze: białko, węglowodany, cukry, tłuszcz, nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz sód. Patrząc na wartość energetyczną w tabeli GDA, możemy także szybko zorientować się, ile kalorii ma porcja danego produktu.
Oczywiście GDA stanowi jedynie wskaźnik orientacyjny. Warto pamiętać, że podane wartości są uśrednione i obliczone dla zdrowej osoby dorosłej, o prawidłowej wadze, spożywającej około 2000 kcal. Ze względu na indywidualne różnice, m.in. w budowie ciała i aktywności fizycznej, każdy człowiek ma inne zapotrzebowanie na wartość energetyczną i składniki odżywcze.