Metoda sous vide
Sous vide (po francusku „w próżni”) to rodzaj obróbki termicznej, dzięki której możemy uzyskać dania wyróżniające się niezwykłym smakiem, wykwintnością i delikatnością.
Na czym polega sous vide? Jest to próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętym opakowaniu umieszczonym w gorącej wodzie. W zależności od rodzaju produktu, temperatura wody wynosi od 52 do 85°C, a więc znacznie poniżej temperatury wrzenia. Co istotne, proces gotowania trwa naprawdę długo – od 7 do 10 godzin.
Zwolennicy sous vide podkreślają wyjątkowe walory smakowe tak przygotowywanych dań. Metoda przyczynia się jednocześnie do zachowania wartości odżywczej, witamin i mikroelementów. Dzięki wolnemu gotowaniu – w niższej temperaturze i z warstwą ochronną – wszystko, co najlepsze zostaje wewnątrz potrawy. Niższa temperatura sprzyja także zachowaniu struktury mięsa. Tak przygotowywane dania są wykwintne i delikatne. Warto spróbować, bo rezultat jest naprawdę apetyczny – mięso staje się niezwykle soczyste i kruche.
Samodzielne gotowanie zgodnie z sous vide jest niestety czasochłonne, wymaga cierpliwości oraz odpowiedniego sprzętu. Z myślą o konsumentach, którzy chcą skosztować dań wolno gotowanych, Drosed wprowadził produkty przygotowane tą metodą. Wystarczy je tylko upiec w piekarniku.