Z pewnością każdy zgodzi się, że 2020 rok daje się nieco we znaki. Nie możemy jednak tracić ducha optymizmu i dobrego nastawienia, dlatego z przyjemnością mówimy Wam o pewnej inicjatywie :) W Kopenhadze powstało niedawno Muzeum Szczęścia (https://www.thehappinessmuseum.com/). Jest to miejsce, które zostało stworzone z myślą, by wszyscy odwiedzający wyszli z niego mądrzejsi, szczęśliwsi i zmotywowani, by uczynić świat lepszym. Powstało pod patronatem The Happiness Research Institute jako projekt skupiający się na jakości życia, szczęściu i dobrym samopoczuciu. Założyciele muzeum chcieli stworzyć miejsce, w którym przyjezdni będą mogli poznać tajniki filozofii życiowej Duńczyków – jednego z najszczęśliwszych narodów świata – oraz nauczyć się, jak podchodzić do trudnych spraw „po duńsku”, czyli zgodnie z „hygge” – wewnętrzną równowagą i poczuciem bezpieczeństwa. Na stronie muzeum jego pracownicy piszą: „Małe muzeum o wielkich rzeczach w życiu”. Bierzmy przykład z Duńczyków i szukajmy pozytywnych rzeczy – nawet tych najdrobniejszych, które czynią każdy dzień lepszym :)
Czy to co jemy ma wpływ na nasze zdrowie? Oczywiście, że tak!
Dobrze zbilansowana dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną poprawia nasze samopoczucie oraz wzmacnia naszą odporność organizmu. Co należy zatem jeść, żeby wzmocnić swój układ immunologiczny?
Nasze menu powinno być bogate w witaminę A, B6 i C, które są odpowiedzialne za ochronę przed infekcjami. Warto sięgnąć po produkty bogate w betakaroten, a zatem m.in. marchew, bataty, szpinak, jarmuż, brokuły, dynie, mango i morele. Doskonałym źródłem witaminy B są produkty zbożowe takie jak np. płatki owsiane, kasza gryczana a także mięso – szczególnie drób, który dodatkowo zawiera łatwo przyswajalne białko oraz minerały. Witaminy C szukajmy w owocach cytrusowych takich jak pomarańcze, grejpfruty, a także w warzywach – brokułach, brukselce, a także czerwonej i zielonej papryce.
Dla wzmocnienia odporności ważne są jeszcze dwa inne pierwiastki: cynk i miedź. Dzięki nim powstaje więcej białych krwinek (komórek odpornościowych) i są one sprawniejsze. Miedź i cynk najdziesz m.in. w rybach i owocach morza, wątróbce cielęcej, roślinach strączkowych, pestkach dyni, jajkach i soi.
Na wydolność układu odpornościowego wpływa także mikrobiom, czyli mikroorganizmy zamieszkujące ludzki organizm. W celu przywrócenia jego równowagi należy sięgać po prebiotyki i probiotyki. Do popularnych naturalnych probiotyków należą jogurty i kefiry, ale możemy też sięgnąć po chleb na zakwasie lub kapustę kiszoną. Spośród prebiotyków warto wymienić produkty z pełnych ziaren, cebulę, czosnek, szparagi, karczochy, pory, a także banany.
Warto przestrzegać regularności spożywania posiłków. Jeść należy co 3-4 godziny lub pięć razy dziennie. Bardzo istotnym jest również picie wody – każdego dnia musimy pamiętać o przyjmowaniu około dwóch litrów wody, która jako nośnik substancji odżywczych oraz rozpuszczalnik pełni wiele istotnych funkcji w organizmie.
Ponad wszystko – dbajmy o siebie! Wysypiajmy się, znajdźmy chwilę na relaks i uśmiechajmy się do siebie!
Jeżeli właśnie planujesz urlop lub niebawem go zaczynasz – mamy dla Ciebie kilka wskazówek 😊 Oczywiście najlepiej, jeśli uda Ci się zrealizować i dokończyć tematy, spakować się odpowiednio wcześnie oraz zaplanować czas na wyjeździe. Natomiast wszyscy wiemy, że teoria to jedno, a praktyka to drugie😊 W rzeczywistości przygotowania wyglądają zupełnie inaczej, w biegu domykamy wszystkie sprawy i pakujemy się w ostatniej chwili. Wbrew pozorom – jest to całkiem normalne zachowanie 😊 Przemęczeni codziennością nie mamy sił i czasu na idealną organizację i realizację zadań. Nie martwmy się więc, że nie zrobiliśmy wszystkiego, co zaplanowaliśmy, nikt nie jest perfekcyjny! Dajmy sobie trochę swobody i prawo do zajęcia się pewnymi sprawami po urlopie. Chwila wytchnienia należy się każdemu. Jak mówi polskie przysłowie: „Co się odwlecze, to nie uciecze!” – zdążymy nadrobić zaległości po powrocie z wakacji. Najważniejsze jest, abyśmy wypoczęli i wrócili z urlopu z uśmiechem na ustach 😊