Rolada z perlicy
SKŁADNIKI:
- tuszka perliczki 1,3 -1,5 kg,
- parzony boczek wędzony,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- papryka.
Sposób przygotowania:
Perliczkę umyć, mięso wraz ze skórą wyluzować z kości w jednym płacie. Uzyskany płat rozłożyć na stole, zgrubienia mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową. Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 150°C ok. 45 min. Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 min. w temp. 180°C. Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.
Informacje o potrawie:
• liczba porcji: 4,
• czas przygotowania: 90 min.,
• stopień trudności: średniotrudne,
• kaloryczność: średniokaloryczne.