Rolada z perlicy

Rolada z perlicy

SKŁADNIKI:

  • tuszka perliczki 1,3 -1,5 kg,
  • parzony boczek wędzony,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka.

Sposób przygotowania:

Perliczkę umyć, mięso wraz ze skórą wyluzować z kości w jednym płacie. Uzyskany płat rozłożyć na stole, zgrubienia mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową. Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 150°C ok. 45 min. Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 min. w temp. 180°C. Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.

Informacje o potrawie:
liczba porcji: 4,
czas przygotowania: 90 min.,
stopień trudności: średniotrudne,
kaloryczność: średniokaloryczne.