Lazania z mięsem drobiowym i cukinią
				SKŁADNIKI:
- Mielone mięso z kurczaka 500 g,
 - Olej roślinny 50 ml,
 - Cebula biała 100 g,
 - Marchew 150 g,
 - Seler naciowy 100 g,
 - Czosnek 3 ząbki,
 - Koncentrat pomidorowy 50 g,
 - Pomidorki pellati 500 ml,
 - Cukinia 2 szt.,
 - Makaron na lazanię 900 g,
 - Sól, pieprz czarny, oregano, bazylia,
 - Masło 200 g,
 - Mąka pszenna 150 g,
 - Mleko około 1 l,
 - Sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa – do smaku.
 
Sposób przygotowania:
Mięso mielone podsmaż na oleju, dodaj drobno pokrojoną w kostkę cebulę, marchew, seler naciowy i czosnek. Smaż około 10 minut, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidorki pellati i gotuj na wolnym ogniu około 25 minut aż sos odpowiednio zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj świeże zioła oregano i bazylię.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dolewaj mleko aż sos nabierze gęstej konsystencji. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Cukinię pokrój w plastry i lekko posól, w naczyniu ułóż plastry makaronu, polej sosem mięsnym i ułóż kawałki cukinii. Wszystko polej sosem beszamelowym, takie warstwy powtórz jeszcze dwukrotnie. Piecz przez około 1,15 h w temp. 160°C. Po wyjęciu możesz posypać lekko tartym serem.


