KACZKA PIECZONA W BRZOSKWINIACH, FASZEROWANA CIELĘCINĄ

KACZKA PIECZONA W BRZOSKWINIACH, FASZEROWANA CIELĘCINĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 bułka namoczona
  • 1 kaczka zagrodowa
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 4 brzkoskwinie (mogą być też z puszki)
  • 500 g cielęciny (np gulaszowej)
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, kardamonem i łyżeczką estragonu. Cielęcinę mielimy z odciśniętą bułką, mieszamy z jajkiem, solą i łyżeczką estragonu. Nadziewamy kaczkę i związujemy nogi aby farsz nie wypadł. Kaczkę układamy w formie razem z połówkami brzoskwiń, przykrywamy i pieczemy ok 2,5 godziny w 180 st.C. Na ok 40 minut przed końcem pieczenia odkrywamy aby się zrumieniła