Kaczka pieczona z jabłkiem i żurawiną

Kaczka pieczona z jabłkiem i żurawiną

SKŁADNIKI:

  • 1 kaczka,
  • 3 jabłka ze skórką,
  • 1 łyżka suszonego estragonu,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku malinowego lub konfitury malinowej,
  • słoiczek żurawiny,
  • sól, pieprz czarny mielony.

Sposób przygotowania:

Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, nasmarować oliwą z oliwek, a następ­nie natrzeć solą, pieprzem i estragonem. Jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i wymieszać z 2 łyżkami majeranku. Jabłka włożyć do środka kaczki i spiąć wykałaczkami lub zaszyć nicią kuchen­ną. Kaczkę włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrza­nego piekarnika (230°C). Piec nie przykrywając przez 1/2 godziny, a następnie przykryć naczynie i zmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec przez kolejne 2 godziny. Podawać z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową.

Do przygotowania potrawy polecamy popularną kaczkę Pekin lub bardziej wyrafinowaną w smaku kaczkę Barbarie z naszej gamy premium Drosed Selection.