Kaczka z sosem miodowym
SKŁADNIKI:
- młoda kaczka (ok. 1,5 - 1,8 kg),
- 4 pomarańcze,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 2-3 łyżki płynnego miodu,
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Pomarańcze sparzyć, jeden z owoców pokroić w plasterki, z drugiego zetrzeć skórkę. Z całych pomarańczy wycisnąć sok. Kaczkę umyć, natrzeć skórką i oprószyć przyprawami.
Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Masło rozpuścić. Do masła dodać oliwę i sok z pomarańczy. Kaczkę posmarować częścią marynaty. Ułożyć ją w brytfannie i piec ok. 2 godzin – pierwsze 20 min. w temp. 200° C, pozostały czas w 180° C. W trakcie pieczenia polewać mięso marynatą, na następnie wytworzonym sosem. Sos przelać do garnka. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i sosu. Dodać do reszty sosu i zagotować. Doprawić miodem. Kaczkę obłożyć plasterkami pomarańczy. Osobno podać sos.
Informacje o potrawie:
• liczba porcji: 6-8,
• czas przygotowania: 90 min.,
• stopień trudności: średniotrudne,
• kaloryczność: wysokokaloryczne.