Kurczak w parmezanie z sosem śliwkowo-goździkowym

Kurczak w parmezanie z sosem śliwkowo-goździkowym

SKŁADNIKI:

  • 1 Kurczak Kukurydziany (ok. 1,6 kg),
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • pół główki czosnku,
  • 150 g śliwek suszonych,
  • 10 goździków,
  • 1 mała cebula,
  • 1/2 szklanki wina z ciemnych winogron,
  • 1/2 szklanki wywaru z pieczenia kurczaka,
  • 3 łyżki śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy masłem, a następnie solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i parmezanem. Pieczemy przez 2 godz. w temp. 180°C w przykrytym naczyniu żaroodpornym. 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywę, by kurczak się przyrumienił.

Śliwki moczymy w winie przez 30 minut, a następnie razem z nim, goździkami i posiekaną drobno cebulą gotujemy na małym ogniu. Po ok. 15 minutach dolewamy wywar z pieczonego kurczaka, a tuż przed wyłączeniem palnika dodajemy śmietankę. Miksujemy wszystko na gładki sos, który podajemy z kurczakiem.