Perliczka pieczona z pomarańczami

Perliczka pieczona z pomarańczami

SKŁADNIKI:

  • 1 perliczka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sok z cytryny,
  • 2 szalotki,
  • 2 pomarańcze,
  • kilka łyżek twarożku homogenizowanego,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

Perliczkę myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy z zewnątrz i we­wnątrz. Szalotki obieramy i drobno siekamy, mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziewamy tą mieszanką perliczkę. Kładziemy perliczkę w brytfannie, dolewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy na pół godziny do nagrza­nego piekarnika do 210°C. W tym czasie obieramy pomarańcze, roz­dzielamy je na części. Teraz smarujemy perliczkę miodem i okładamy ją pomarańczami – jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolewamy jeszcze 1/2 szklanki wody. Pieczemy perliczkę dalsze 20 minut do pół godziny – powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (na­kłuwamy mięso w udku i obserwujemy wypływający sos jeśli jest różo­wy, trzeba jeszcze piec, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa). Wyjmujemy brytfannę, przykrywamy ją kawałkiem folii aluminiowej i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy perliczkę na kawałki i układamy na ogrzanym półmisku, okładając kawałkami pomarańczy. Sos z brytfanki doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i podajemy w sosjerce.